Érdekességek
- Tudta, hogy a csigatésztánk gyártása szabadalmaztatva lett?
A csigatészta (lúdgége) a hagyományos magyar konyha legkedveltebb levesbetétje, mellyel minden lakodalom alkalmával találkozhatunk.
1992-ben, 4-5 év folyamatos kísérlet eredményeként, üzemünkben készült el az első gépi előállítású csigatészta, amelyet a feltalálóval együtt szabadalmaztattunk. Ez a gép a mai napig is működik!
- Tudta, hogy a tojásos tészták esetében a 4 – 8 tojásos jelölés,
az 1 kg liszthez adott tojások számát jelenti?
Hazánk egyik gasztronómiai sajátossága a tojásos tészta. A magyar konyha jellegzetessége, hogy a tészta szinte minden étkezésben szerepel. A tésztát élvezhetjük levesbetétként, köretként, önmagában esetleg egy finom mártással, vagy sütve, de saláta hozzávalójaként is.
A legkülönbözőbb alakú és ízesítésű lehet.
A tojásos tészták jellemzője a magasabb vitamin, a vas- és egyéb ásványi-anyag tartalom, a gazdagabb és teltebb íz és a jobb főzési tulajdonság.
- Tudta, hogyan készíthetjük el a „legtökéletesebb” főtt tésztát?
A tésztát mindig akkora edénybe tegyük fel főni, hogy az kényelmesen elférjen benne és meg is lehessen keverni. Ne felejtsünk el a főzővízbe zsiradékot (zsírt, olajat, olíva olajat, vajat, margarint) és ízlés szerint sót tenni.
Főzés közben a tésztát ellenőrizzük, próbaképpen emeljünk ki egyet, vágjuk ketté és nézzük meg, hogy megfőtt-e.
Ha átfőtt, nincs benne fehér csík!
A tésztát fogyaszthatjuk puhábbra főzve, vagy - al dente - rugalmasabb, haraphatóbb módon.
A kifőtt tésztát leszűrjük és kevés zsiradékkal elkeverve tálba tesszük.
A Kalita tésztát, kiváló minősége miatt, nem szükséges leöblíteni!
Amit a durumtésztánkról tudni érdemes!
- Tudta, hogy a durum egy keményszemű, üveges búzafajta?
Mi, az ebből őrölt darát (T.D.D.), és nem pedig a lisztet használjuk a tésztagyártás folyamán.
A durumdarából tojás hozzáadása nélkül is kiváló táp- és élvezeti értékű tészta készíthető.
Jellemzője a magas fehérje- és vitamin tartalom, hosszan laktat, nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, ezért ideális összetevője lehet a diétás és fogyókúrás étrendeknek is.
Előnye az elkészítés során a rövidebb főzési idő, nem csirizesedik, főzéskor rugalmas, alaktartó marad. Íze telt, harmonikus.
- Tudta, hogy a durumtészta sárga színe, a durumbúza pigmentjétől származik?
Viszont, ha a tészta túl sok sikért és fehérjét tartalmazó búzából készül, előfordulhat, hogy beszürkül. Minősége azonban ettől nem változik!