Receptek:

Lazacos-spárgás tésztasaláta Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 6 személyre:

- 2 csomag 8 tojásos Kalita köret tészta (orsó, kagyló, köretcsiga stb.), vagy
  1 csomag 4 tojásos illetve 1 csomag durum köret tészta,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 20 dkg füstölt lazac,
- 20 dkg párolt spárga,

Az öntethez: - 1 citrom leve, - 5 evőkanál olívaolaj, - só, bors.

A kifőtt és leszűrt tésztát 2 evőkanál olívaolajjal elkeverjük, mély salátás tálba szedjük és hagyjuk kihűlni. A lazacot 1 cm-es csíkokra metéljük, a spárgát leszűrjük, 2-3 cm-es darabokra vágjuk és mindezeket a tésztához adjuk.
A citromlevet átszűrjük, az olívaolajjal összedolgozzuk, sózzuk-borsozzuk, majd az egészet lazán a tésztához keverjük. Hidegen fogyasztva ajánljuk, tálaláskor citromkarikával és petrezselyemzölddel díszíthetjük.


Szélesmetélt sajtmártással Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 csomag 8 tojásos Kalita szélesmetélt, vagy 1 csomag 4 tojásos illetve 1 csomag durum szélesmetélt,
- 15 dkg Camembert sajt,
- 3 dl tejszín,
- 5 dkg vaj,
- 1 csomag petrezselyem,
- bazsalikom, oregano, só, bors.

Miközben a tészta fő, felolvasztjuk a vajat egy akkora edényben, hogy később a kifőtt tészta is beleférjen. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, a zöldfűszereket, a felkockázott sajtot és a tejszínt.
Ízesítsük sóval, fűszerezzük őrölt borssal és lassú tűzön folyamatos kavarás mellett az egészet összeforraljuk. A kifőtt, leszűrt tésztát lazán kevergetve a sajtmártáshoz adjuk. A tetejét durvára őrölt borssal megszórva, azonnal, forrón tálaljuk.

Zöldfűszeres spagetti: Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 csomag 8 tojásos Kalita spagetti tészta, vagy 1 csomag 4 tojásos illetve 1 csomag durum spagetti,
- 1 zellergumó,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 4 dkg vaj,
- fél csokor zöldpetrezselyem,
- fél csokor bazsalikom,
- őrölt fehér bors,
- parmezán sajt.

A spagettit forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A zellergumót megtisztítjuk, lereszeljük és a megforrósított vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a zeller zöldet és a bazsalikomot. Kevés fehér borssal fűszerezzük, sóval ízesítjük. Rászedjük a kifőtt spagettit, majd az egészet összemelegítve, forrón tálaljuk. Reszelt parmezánt kínálhatunk hozzá, mellyel a tálaláskor megszórjuk.

Tenger gyümölcsei fokhagymával pirított csuszatésztával: Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 csomag 8 tojásos Kalita lebbencs tészta, vagy 1 csomag durum lebbencs,
- 1 kg mélyhűtött tenger gyümölcsei keverék,
- 0,5 liter tejszín,
- 0,5 dl fehérbor,
- 1 csomag petrezselyem,
- 5-6 gerezd fokhagyma,
- 1 citrom,
- olívaolaj,
- só, fehér bors.

A kiolvasztott és megmosott tenger gyümölcseit, fél csomag finomra vágott petrezselyemmel és 2-3 gerezd zúzott fokhagymával olívaolajon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a tejszínt és a fehérbort, sózzuk-borsozzuk, majd készre pároljuk. A kifőtt és leszűrt csuszatésztát a maradék zúzott fokhagymával és apróra vágott petrezselyemmel együtt olívaolajon szintén megpirítjuk.
Tálaláskor a tésztát tányérra tesszük, majd a tenger gyümölcseit a tetejére halmozzuk. Citromkarikával és petrezselyemzölddel díszíthetjük.

Tepertős túrós csusza: Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 csomag 8 tojásos Kalita lebbencs vagy kusza csusza tészta, illetve 1 csomag durum lebbencs vagy kusza
   csusza,
- 50 dkg túró,
- 4 dl tejföl,
- 20 dkg füstölt szalonna,
- só.

Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kisütjük, a tepertőt kiszedjük és félretesszük. A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és egy kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk. A szalonna kisült zsírjával kikenünk egy tűzálló tálat, vagy tepsit és ebbe rétegeljük a tésztát, a túrót, a tepertőt, a tejfölt. A rétegelést a tésztával fejezzük be, amelyet bőségesen meglocsolunk tejföllel. A tetejét aranybarnára pirítva, előmelegített sütőben összesütjük. Tepertővel meghintve, forrón tálaljuk.


Sonkás kocka: Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 csomag 8 tojásos Kalita nagykocka tészta, vagy 1 csomag 4 tojásos illetve 1 csomag durum nagykocka,
- 30 dkg főtt, füstölt sonka,
- 2 dl tejföl,
- 4 tojás,
- 5 dkg zsír, vagy vaj,
- zsemlemorzsa,
- őrölt bors, só.

A kifőzött tésztát leszűrjük és az olvasztott zsiradék felére szedjük. A zsiradék másik felét elkeverjük 4 tojás sárgájával, hozzávegyítjük a megdarált sonkát, a tejfölt, végül a 4 tojás fehérjéből felvert habot. Ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt borssal. Ezt a masszát a tésztára öntjük, elkeverjük, majd az egészet egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba, vagy tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Ha elkészült, nagy kockákra vágva, forrón tálaljuk.

Káposztás cvekedli: Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 csomag 8 tojásos Kalita nagykocka tészta, vagy 1 csomag 4 tojásos illetve 1 csomag durum nagykocka,
- 1 kg fehér fejes káposzta,
- 0,5 dl olaj,
- 2 dkg kristálycukor,
- só, őrölt bors.

A megtisztított, megmosott fejes káposztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük a torzsája kivételével. A cukrot olajban megpirítjuk egy akkora edényben, hogy később a káposzta és a kifőtt tészta is beleférjen. Hozzáadjuk a lereszelt káposztát, enyhén sózzuk-borsozzuk, majd gyakori kevergetés mellett, lassú tűzön aranybarnára pirítjuk. A kifőtt és leszűrt tésztát a káposztával jól elkeverjük, összeforrósítjuk és melegen tálaljuk. Ízlés szerint porcukrot is kínálhatunk mellé. Nem csak egytálételként fogyaszthatjuk, de kiváló körete lehet a ropogósra sült kacsacombnak is.

Krumplis tészta (grenadír mars): Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 csomag 8 tojásos Kalita nagykocka tészta, vagy 1 csomag 4 tojásos illetve 1 csomag durum nagykocka,
- 60 dkg burgonya,
- 2-3 fej vöröshagyma,
- zsiradék,
- só, bors, fűszerpaprika.

A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozva lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk. Zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, elkeverjük és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Beleforgatjuk a burgonyát, kissé átpirítjuk, majd hozzáadjuk a kifőtt tésztát. Alaposan elkeverve forrón tálaljuk. Kovászos uborkát, csemegeuborkát, almapaprikát stb. kínálhatunk mellé.

Slambuc (öreglebbencs, túri topogó)

Hozzávalók 4 személyre:

- 1 csomag 8 tojásos Kalita lebbencs tészta,
- 15 dkg füstölt szalonna,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 15 dkg füstölt kolbász,
- 60 dkg burgonya,
- 1 zöldpaprika,
- 1 paradicsom,
- fűszerpaprika, só.

A kockára vágott füstölt szalonnát ropogósra sütjük, majd a zsírjából kiszedjük és félretesszük. A kiolvasztott zsírban, aranybarnára pirítjuk a beletördelt, száraz lebbencs tésztát. Állandó kevergetés mellett hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt, a megtisztított, kis kockára vágott burgonyát és az elején kisütött tepertőt. Megszórjuk pirospaprikával, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyi magasan ellepje a tésztát. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és zöldpaprikát, megsózzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt készre főzzük. A főzés befejező szakaszában többször megkeverjük, hogy nehogy leégjen! Forrón tálaljuk. Díszíthetjük karikára vágott zöldpaprikával, cikkekre vágott paradicsommal. Házi savanyúságot adhatunk hozzá.
A slambuc egy igazán tartalmas, alföldi bográcsos étel, melynek szabadban történő elkészítése kitűnő szórakozás lehet családok és baráti társaságok számára.

Ugyanezen hozzávalókból készíthetjük el az Öregtarhonyát, csak a lebbencs tészta helyett Kalita kézi-, vagy gépi tarhonyát használunk.

Tarhonyás-szalonnás lecsó: Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 4 személyre:

- 1 csomag 8 tojásos Kalita kézi-, vagy gépi tarhonya,
- 20 dkg kolozsvári szalonna,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 40 dkg zöldpaprika,
- 40 dkg paradicsom,
- fűszerpaprika, só.

A csíkokra vágott, kiolvasztott húsos szalonnán kissé megpirítjuk az összevágott hagymát. Hintsük meg pirospaprikával és adjuk hozzá a felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot. Sózzuk meg, majd 6-8 perc párolás után tegyük bele a tarhonyát is és fedő alatt pároljuk készre az ételt. Szükség esetén kevés vizet önthetünk hozzá.


Diós vagy mákos metélt:  Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 csomag 8 tojásos Kalita metélt tészta (széles, keskeny vagy gyufa), vagy 1 csomag 4 tojásos illetve
  1 csomag durum metélt,
- 3 dkg vaj,
- 10 dkg darált dió vagy mák,
- 10 dkg porcukor.

A kifőzött és leszűrt tésztát összekeverjük a felforrósított vajjal és megszórjuk a porcukorral összekevert dió, vagy mák felével. A maradékot külön tálkában kínáljuk, forrón tálaljuk. Cukor helyett olvasztott mézet is használhatunk.

Rakott metélt: Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 csomag 8 tojásos Kalita metélt tészta (széles, keskeny vagy gyufa), vagy 1 csomag 4 tojásos illetve
  1 csomag durum metélt,
- 10 dkg darált dió,
- 10 dkg porcukor,
- 20 dkg baracklekvár,
- 5 dkg vaj.

A kifőzött és leszűrt tésztát olvasztott vajra tesszük, majd a diót a cukorral elkeverjük. Egy kivajazott tűzálló tálba, vagy tortaformába rétegezzük a tésztát a cukros dióval és a lekvárral váltogatva úgy, hogy a tetejére tészta kerüljön. Forró sütőben megpirítjuk, majd a tetejére fordítva, szeletelve tálaljuk. A rakott metéltet darált dió helyett elkészíthetjük darált mákkal is.